top of page

תסמונת המתחזה: סיבות ודרכי התמודדות




"עוד רגע עולים עליי שאני לא יודעת מה אני עושה"

התחושה הזאת שהרבה מאיתנו מכירים שאנחנו לא 'באמת כאלה טובים' שעוד רגע מישהו יגלה שאנחנו לא כלכך מוצלחים כפי שנדמה לו ..

זה יכול להיות הבוס שיעלה עלינו, הילדים שלנו שיעלו עלינו, מישהו בקרוב יוריד מאיתנו את המסכה ויראה מי אנחנו באמת..

אולי יצא לכם לחשוב כי הזדמנויות ומקרים מסויימים הגיעו אליכם במזל, במקריות- "לא יודעת איך קיבלתי את המשרה הזאת, זה פוקס" ובאופן שהגיוני לכם באותו הרגע תשמיטו כי אולי קיבלתם את המשרה בגלל הכשרון והיכולות שלכם (למרות שכנראה זו הסיבה האמיתית.. )

אז אם כן.. אתם לא לבד! 2 מתוך 3 אנשים חווים את "תסמונת המתחזה" כל אחד בדרכו ובאזורים שפחות נוחים לו


אז מהי בעצם התסמונת ?


תסמונת המתחזה מתארת מצב שבו אדם לא מצליח להפנים את ההישגים שלו בכל מיני רובדים, במשפחה,עבודה, חברים… עבורו כל הצלחותיו הם תוצאה של מזל, פוקסים, קסם אישי, רמאות, תזמון, אולי פרוטקציה.. התסמונת הזו מוליכה את האדם לחוויה של פקפוק עצמי ביכולות שלו ותחושה כי הוא "עובד" על כל הסובבים אותו.

תסמונת המתחזה נפוצה יותר בסביבה ביקורתית, מלאה בתחרות והשוואה בהישגים, במצב זה האנשים התמודדים עם תסמונת "המתחזה" חווים את הפחד הכי גדול שלהם, שמא הם ייחשפו לעיני כולם ויתגלו כשרלטנים.

באופן אבסורדי, לעיתים קרובות האנשים שמתמודדים עם התסמונת מחזיקים בהישגים כמו משרה יוקרתית, הצלחה בלימודים אקדמיים או משכורת גבוהה, מה שנותן לסביבה תחושה שהם אכן ראויים לכל מה שהשיגו אבל בכל זאת הם תוהים האם הסביבה באמת מאמינה לכך.

איך מתמודדים עם תסמונת המתחזה?


1.החליפו את "הבקטנה" ב "תודה רבה"

במקום לתרץ את ההצלחה שלכם ב"בקטנה, כל אחד יכל לעשות את זה" או להאמין שההצלחה נובעת מתזמון 'מושלם' או פוקס, העמידו את עצמכם מול הדף ושאלו את עצמכם- מה עשיתי ב6 חודשים האחרונים? אילו מעשים שלי גרמו לזה לקרות? ותראו איך הדף מתמלא.. לא במזל, לא במקריות אלא מהכתיבה שלכם, מהמעשים שלכם. המוח הוא שריר, אם לא תאמנו אותו להכיר בהצלחה שלכם, הוא פשוט לא ידע לעשות את זה.


2." אז נכשלתי, אז מה? מחר יום חדש!"

הרבה מן "המתחזים" יעבדו שעות נוספות וינסו להוכיח את עצמם בכל דרך אפשרית והכל בכדי לא לשאת בכישלון,על אף שכולנו יודעים שכולם נכשלים בדרך זו או אחרת, אין דרך להתחמק מזה. הם נמנעים מזה ובכך גם מהמדרון החלקלק שיוכיח "שהם כאן בטעות". נסו לחדד את המטרה של היעד, הבינו שאתם בתהליך למידה, תשאירו את הרצון להוכיח את עצמכם בצד וכך תגלו שאין מישהו שיודע הכל וכולם נכשלים ובסופו של דבר.. מחר יום חדש :)

3. להשוות לעצמך, לא לאף אחד אחר

רובנו נוטים להשוות במחשבות בינינו לבין אנשים אחרים, אנשים שעובדים איתנו, חברים שאנחנו מבלים איתם ועוד אנשים רנדומליים ומפורסמים. ושוב ושוב אנחנו עושים את הטעות שגורמת לאנשים שמתמודדים עם תסמונת המתחזה לתחושה חזקה יותר של הוכחה עצמית ומגננה. אנחנו באופן מודע משווים את החולשות שלנו עם החוזקות של אחרים ובאופן פחות מודע משווים את התדמית הפנימית שלנו והחוויה האישית שלנו ולתדמית החיצונית ולחוויה המוחצנת למישהו אחר, כאילו שאנחנו לא יודעים שכל אדם יכול לשדר החוצה דבר שונה לגמרי ממה שהוא מרגיש בפנים!

לכל אחד יש אתגרים, לכל אחד יש קשיים, אבל אנחנו לא יודעים עם מה הם מתמודדים.


4. מישהו לידכם כנראה חווה את אותו הדבר

מחקרים מראים ש70% מאנשים מבוגרים התמודדו עם תסמונת המתחזה לפחות פעם אחת. בסופו של דבר, להיות בסביבה תחרותית מתסיסה את תחושת ההתחזות וכנראה שיש אנשים בדיוק כמוך, שנראים אותנטים ורגילים, שהם גם מתמודדים עם התסמונת וגם הם חושבים שהם היחידים שמרגישים " מתחזים" בדיוק כמוך! הבושה חוסמת משיתוף, אבל אין במה להתבייש כש2 מתוך 3 אנשים עשויים להרגיש בדיוק כמוך, יכול להיות שזו תהיה הפתעה נחמדה ותחושה טובה לחוות את התחושות האלו יחד.


5. תעבירו את הידע שלכם הלאה

אחת השיטות להתמודד עם תסמונת המתחזה היא לנצל הזדמנויות שבהן אתם יכולים להדריך אנשים אחרים או ללמד אותם. הפעולות של לימוד והעברת ידע, זו אפשרות נהדרת בשבילכם להציג באופן ממשי גם בפני מישהו אחר ובעיקר בפני עצמכם את כל הניסיון, הידע והיכולות שצברתם. ליווי בכל מסגרת שהיא, ליווי עובד חדש בעבודה, חניכת סטודנט חדש בלימודים, חונכות בהתנדבות קהילתיות, עשויה לחזק משמעותית את תחושת הביטחון העצמי שלכם ותחושת הערך האישי שלכם כלפי עצמכם, תוכלו לראות איך אדם משתפר ולומד דברים חדשים, ממש בזכותכם ובזכות הידע שאתם הענקתם לו.


נסו את השיטות האלו בכדי להיטיב עם עצמכם, מגיע לכם להרגיש שייכים ומוערכים. ההערכה האישית והעצמית בונה ומחזקת אותנו, ההכרה בכישורים והיכולות שלנו מניפה אותנו למימדים שלא הכרנו קודם, מזמנת לנו אפשרויות ואומץ לעשות!


בהצלחה, מיכל!


Comments


bottom of page